Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Een groendak is een dak met één of meerdere soorten vegetatie. Zowel grassen, vetplanten, kruiden, bloemen als struiken en bomen behoren tot de mogelijkheden. Vaak combineert men zo’n dak met bronnen van groene energie, zoals zonnepanelen. Dit noemt men een energiedak. Maar hoe onderhoud je eigenlijk zo’n groendak? Lees meer over het onderhouden van je groendak in deze blog.

Groendaken onderhoud: wat is er nodig?

Een van de nadelen van het hebben van een groendak is dat het vaak veel dieren aantrekt. Vooral vogels komen op de daken af. Een goed onderhoud om dit te voorkomen is dus belangrijk. Maar wat is er allemaal nodig qua onderhoud? Het is nodig om onkruid te verwijderen, het dak te bemesten en het is belangrijk om de plantjes goed water te geven. 

1. Onkruid verwijderen

Het onkruid op groendaken bestaat meestal uit grassen en zaailingen van bomen. De groei hiervan begint meestal in het voorjaar. Om te voorkomen dat dit helemaal uitzaait, kun je daarom het beste voor die tijd het onkruid verwijderen. Graspollen kun je handmatig uit de bodem trekken. 

Heb je te maken met hardnekkiger onkruid? Dan is het belangrijk dat je het juiste tuingereedschap gebruikt. Steek dit tuingereedschap niet te diep in de grond, want bestaat de kans dat de dakbedekking beschadigd raakt. Het gebruiken van bestrijdingsmiddelen tast de biodiversiteit aan en daarom is het verstandig om biologische producten te gebruiken.

2. Bemesting

De plantjes op het groendak moeten worden bemest. Het bemesten van een groendak kan het best om de 6 maanden en dan in de maanden april/mei en september/oktober. Wanneer je het dak heb bemest is het verstandig om de tegels en de dakrand schoon te spoelen. Zo voorkom je dat er schade ontstaat. 

3. Bewatering

In tegenstelling tot andere planten heeft sedum, de planten die op ene groendak liggen, veel minder water nodig. Wanneer er een langdurige droge periode is van bijvoorbeeld 4 weken dan is het nodig om het groendak volledig te verzadigen met water. Wanneer je een groendak laat aanleggen in een droge periode is het verstandig om de planten de eerste drie dagen water te geven. Veel meer water hebben de planten niet nodig, alleen in het geval van extreme droogte. 

Waarom toch een groendak kiezen?

Een groendak heeft ook veel voordelen. Zo zorgt een groendak voor een betere isolatie van de woning en een langere levensduur van de onderliggende dakbedekking. Een dak met sedum zorgt voor een verdubbeling van de levensduur. De groene laag beschermt het dak namelijk tegen UV-licht, temperatuurschommelingen en alle andere weersomstandigheden. 

Maak je tuin voorjaar klaar met deze handige tips

tuin voorjaar klaarmaken tips

Maak je tuin voorjaar klaar met deze handige tips

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de tijd van in de tuin zitten komt er weer aan! Maar dan wil je natuurlijk wel kunnen genieten van een voorjaar klare tuin! Maak daarom je tuin voorjaar klaar met deze handige tips.

5 tips voor een voorjaar klare tuin

Wil jij een mooie tuin dit voorjaar, maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien heb je iets aan deze 5 handige tips!

  • Bemesten van de tuin. Gebruik hiervoor organisch materiaal en geef de bodem rust. Het is dus belangrijk dat je de tuin niet omspit. Onderzoek van tevoren wat de juiste bemesting is voor dit seizoen.
  • Tuin inrichten. Haal de tuinmeubels weer tevoren en maak deze schoon. Ben je toe aan nieuwe accessoires, zoals tuinlichten of stoelkussens? Dan is dit het moment! Wil je jouw tuin aantrekkelijk maken voor vogeltjes? Hang vogelvoedsel op.
  • Plant bloemen en planten. Wil je deze zomer genieten van prachtige bloemen of andere kleurrijke planten? Dan is dit het moment om deze bloembollen en zaadjes te planten. Voorbeelden van leuke planten zijn krokussen, viooltjes, petunia’s of irissen.
  • Snoeien maar! De bomen en struiken snoeien kan ontzettend gezond zijn voor jouw tuin! Door dode takken weg te snoeien zorg je voor meer ruimte voor de gezonde takken en creëer je meer licht inval in jouw tuin!
  • Een mooi terras. Maak het terras schoon door deze te vegen en het onkruid tussen de tegels te verwijderen.

Schakel een tuinman in

Wanneer je zelf geen groene vingers hebt, maar je wel graag een mooie voorjaar klare tuin wil, kun je er voor kiezen een tuinaannemer in te schakelen. De tuinaannemer kan jou tips geven op het gebied van onderhoud en kan jou helpen met het snoeien, planten en schoonmaken van het terras. Ook wanneer je toe bent aan een nieuwe tuin, of een tuin make-over ben je bij de tuinman aan het juiste adres. Dit is misschien wel de handigste tip wanneer jij je tuin voorjaar klaar wil maken.