Parking aanleggen

Als je bijna elke dag op zoek moet naar een parkeerplaats in de buurt van je woning wordt het tijd om een eigen parking aan te leggen. De auto naast de deur is heel prettig, vooral als je veel boodschappen of andere zware materialen in en uit moet laden. En als het slecht weer is voorkom je met een eigen oprit dat je nat regent.

Voor het aanleggen van een oprit kun je beter een vakman inhuren. Een goede stratenmaker geeft waardevol advies, heeft het goede gereedschap en de kennis om een degelijke oprit te maken die alle weersomstandigheden probleemloos kan doorstaan. Het is aan jou om te kiezen welk materiaal je voor je oprit wilt gebruiken.
Vegen

Type parking

Bij het aanleggen van een oprit bij je woning heb je keus uit verschillende materialen. Elk type materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Bij een oprit van klinkers komt het nogal precies welk soort klinker je kiest, omdat niet elke klinkersoort een auto kan dragen. Kies ook het juiste legverband. Grind en split zijn bijna onderhoudsvrij. Doordat je er niet geruisloos op kunt lopen schrikt zo’n oprit inbrekers af. Asfalt en beton vragen weinig onderhoud. Er kan geen gras en onkruid doorheen dringen.

Meer informatie: Parking aanleggen

Soort materiaal

Welk soort materiaal je kiest is afhankelijk van het oppervlak van de oprit en van je financiële mogelijkheden. Grind en split zijn het goedkoopst met een prijs vanaf 10 euro per vierkante meter. Voor klinkers van de juiste dikte betaal je al gauw tussen 20 en 45 euro per vierkante meter. Gestort beton kost 35 tot 50 euro per vierkante meter en asfalt is leverbaar voor prijzen tussen 35 en 150 euro per vierkante meter.

De genoemde prijzen zijn exclusief de stratenmaker en eventueel bijkomende kosten. Voor het maken van een oprit van grind of split en klinkers moet je er rekening mee houden dat er nog ophoogzand en omsluitbanden nodig zijn.
Soorten

Gestort beton

Gestort beton is een uitstekende ondergrond voor een duurzame, sterke en gemakkelijk te onderhouden oprit. Beton heeft een strakke moderne uitstraling. Doordat het oppervlak geen naden heeft kan onkruid er niet doorheen dringen. Anders dan vaak wordt gedacht is beton slipvast. De prijs van een betonnen oprit is afhankelijk van de oppervlakte, van de benodigde voorbereidende werkzaamheden, de afwerking en de moeilijkheidsgraad van de plek van de oprit. De aanbevolen dikte van de laag beton heeft ook invloed op de prijs.

Grind en split

Split ontstaat door splitsing van natuursteen, vandaar dat het ook wel breuksteen wordt genoemd. Het heeft een hoekige vorm en heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als grind. Beide materialen zijn relatief goedkoop aan te leggen en waterdoorlatend. Grind is afkomstig van rotsen en door water in de rivieren in de loop van vele eeuwen gladgeschuurd. Er bestaan vele soorten grind: berggrind, riviergrind en zeegrind. De stenen zijn rond en glad. Anders dan het hoekige split zal grind daardoor eerder onder de wielen van de auto wegspringen.

Grind en split zijn de goedkoopste materialen die geschikt zijn om een oprit van te maken. Afhankelijk van de gekozen grind- of splitsoort, de oppervlakte, voorbereidende werkzaamheden en moeilijkheidsgraad kan de prijs variëren.
Grind

Klinkers

Het succes van een klinkeroprit is voor een belangrijk deel afhankelijk van de keuze van de klinkers. Gebruik hiervoor terrasklinkers en meng de stenen van verschillende pallets door elkaar om een mooie harmonieuze kleurschakeling te krijgen. Als je de oprit zelf aanlegt moet je elke klinker controleren op barsten en kleurverschillen. Maar het aanleggen van een klinkeroprit is niet eenvoudig. Voor een mooi resultaat kun je beter een vakman inhuren.
Met klinkers kies je automatisch voor een kwalitatieve oprit. Er is veel keuze aan kleuren en formaten, vooral doordat klinkers uit verschillende grondstoffen worden gemaakt. Duurzame kleiklinkers zijn herkenbaar aan hun natuurlijke uitstraling. Betonklinkers zijn robuuster en goedkoper.

Betonklinkers kosten 5 tot 10 euro per vierkante meter. Kleiklinkers kosten 10 tot 30 euro. Voor de overige materialen moet je rekenen op een prijs van ongeveer 50 euro per vierkante meter. Natuurlijk is dat afhankelijk van de grootte van de oprit, de voorbereiding, de afwerking en de moeilijkheidsgraad.

Asfalt

Een echt strakke en gemakkelijk te onderhouden oprit is gemaakt van asfalt. Dat is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Rood en donkergrijs komen het meeste voor. Asfalt kan goedkoop en snel worden aangelegd. De asfaltlaag kan al na een dag worden bereden. Asfalt gaat wel minder lang mee dan klinkers of beton.

De prijs van het asfalteren van een oprit hangt af van de voorbereidende werkzaamheden. De prijs kan sterk variëren tussen 45 tot 150 euro per vierkante meter.

Prijstabel

Kosten per type opritPrijsindicatie per vierkante meter
Gestort beton€ 35,– tot € 50,–
Grind en split€ 10,– of meer
Klinkers€ 20,– tot € 45,–
Asfalt€ 35,- tot € 150,–