Wat kost een stratenmaker?

Als je een stratenmaker wilt inhuren kom je er snel achter dat de prijzen flink kunnen verschillen. Behalve verschillen in arbeidsloon zijn er ook prijsverschillen per project. Dat komt doordat sommige projecten fysiek zwaarder en ingewikkelder zijn dan andere. Doordat ook de kosten voor machines en materialen, zoals ophoogzand, legzand, opsluitbanden en tegels, meestal via de stratenmaker worden betaald kunnen er aanzienlijke verschillen in prijs ontstaan.
bestraten

Taken van een stratenmaker

Een stratenmaker maakt trottoirs, straten, opritten en sierbestrating in tuinen. Doordat hij veel weet over de verschillende soorten bestrating, hun kenmerken en welke ondergrond daarvoor nodig is, kan hij ook advies geven over het onderhoud van de bestrating. Daarnaast maakt hij ontwerpen van sierbestrating en zorgt ervoor dat het regenwater op een goede manier wordt afgevoerd.

Bij het aanleggen van een terras of oprit komt veel meer kijken dan alleen het leggen van de stenen en tegels. Stratenmakers werken altijd volgens een stappenplan. Dat begint met het uitgraven van 10-30 centimeter grond. Daarna wordt het uitgegraven oppervlak met een trilplaat aangetrild en opgevuld met puin en ophoogzand. Ook die nieuwe laag grond wordt aangetrild, tot net iets onder de aanleghoogte. Deze laag wordt tenslotte opgevuld met legzand en pas dan kan de bestrating worden gelegd. Om geld te besparen kun je die eerste paar stappen (van uitgraven tot en met opvullen met ophoogzand) zelf doen, maar dan moet je wel een trilplaat tot je beschikking hebben.

Stratenmaker is een fysiek zwaar beroep. Er worden tegenwoordig wel steeds meer machines gebruikt, zoals voor graafwerk en om zware natuurstenen tegels te verplaatsen. Maar toch moet er nog veel werk met de hand worden gedaan. Daardoor is stratenmaker een lichamelijk zwaar beroep.
Bestrating

Soorten bestrating

Er bestaan heel veel verschillende bestratingen. De meest voorkomende zijn baksteen, tegels, kasseien en natuursteen. Bakstenen, vroeger ook wel klinkers genoemd, zijn uit klei gebakken stenen. Een van de meest bekende bakstenen zijn waaltjes. Dit zijn kleine, geharde stenen, die je in allerlei patronen kunt leggen. Ze worden veel toegepast in stadsbestrating en zorgen voor een speels uiterlijk.

Een andere bekende steensoort zijn de koppelstones. Die zijn breder dan klinkers en vaak vierkant. Doordat ze niet zo duur zijn, zijn ze erg populair. Koppelstones vind je vaak in historische stadscentra. Als je je tuin een ouderwetse en karakteristieke uitstraling wil geven zijn koppelstones heel geschikt.

Betontegels zijn ook behoorlijk populair. Ze zijn niet duur en kunnen in allerlei kleuren, vormen en maten worden gegoten. Met betontegels kan het uiterlijk van verschillende steensoorten worden nagebootst.

Flagstones zijn hele grote onregelmatige tegels. Ze worden gebruikt om vloeren, bestrating en zelfs muren mee te bedekken. Omdat geen enkele tegel dezelfde vorm heeft, is het leggen een ware puzzel. Die unieke vorm zorgt er wel voor dat deze bestrating een natuurlijke uitstraling heeft.

Zandsteen, kalksteen en basalt zijn voorbeelden van natuursteen. Dat zijn goede sterke stenen waarmee bestrating een unieke, natuurlijke en rustieke uitstraling krijgt. De stenen gaan erg lang mee, maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan.
mannen van de bouw

Patroon van het klinkerwerk

Het patroon van het klinkerwerk heeft een flinke invloed op de prijs. Eenvoudige patronen zijn door de stratenmaker gemakkelijk en snel te leggen. Daarvoor wordt meestal een bedrag per vierkante meter gevraagd van 10 tot 20 euro per uur. Voor ingewikkelde patronen is hij veel meer tijd kwijt. Bij ingewikkelde verbanden zal een stratenmaker daarom een uurtarief hanteren. Je kunt moet dan rekening houden met een bedrag van 30 tot zestig euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad.

Je kunt kiezen uit een bijna oneindig groot aantal patronen. De meest voorkomende verbanden zijn een halfsteensverband, visgraatmotief, keperverband, diagonaal schuin verband, elleboogverband en blokverband. Ook hier geldt weer: hoe lastiger het verband, des te hoger de kosten.

Prijstabel

Kosten stratenmakerPrijsindicatie
Prijs per uur€ 29,50 – € 37,50 (incl. btw)
Prijs per m2 incl. tegels€ 53,50
Prijs per m2 incl. betonstenen€ 78,–
30 m2 terras kleine betonstenen compleet€ 2.325,–
30 m2 terras grijze tegels 30×30 compleet€ 1.550,–
30 m2 oprit her bestraten compleet€ 1.625,–

Meer informatie of offerte: Dheer.be – Specialist in bestrating!