Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Onderhoud groendak

Een groendak is een dak met één of meerdere soorten vegetatie. Zowel grassen, vetplanten, kruiden, bloemen als struiken en bomen behoren tot de mogelijkheden. Vaak combineert men zo’n dak met bronnen van groene energie, zoals zonnepanelen. Dit noemt men een energiedak. Maar hoe onderhoud je eigenlijk zo’n groendak? Lees meer over het onderhouden van je groendak in deze blog.

Groendaken onderhoud: wat is er nodig?

Een van de nadelen van het hebben van een groendak is dat het vaak veel dieren aantrekt. Vooral vogels komen op de daken af. Een goed onderhoud om dit te voorkomen is dus belangrijk. Maar wat is er allemaal nodig qua onderhoud? Het is nodig om onkruid te verwijderen, het dak te bemesten en het is belangrijk om de plantjes goed water te geven. 

1. Onkruid verwijderen

Het onkruid op groendaken bestaat meestal uit grassen en zaailingen van bomen. De groei hiervan begint meestal in het voorjaar. Om te voorkomen dat dit helemaal uitzaait, kun je daarom het beste voor die tijd het onkruid verwijderen. Graspollen kun je handmatig uit de bodem trekken. 

Heb je te maken met hardnekkiger onkruid? Dan is het belangrijk dat je het juiste tuingereedschap gebruikt. Steek dit tuingereedschap niet te diep in de grond, want bestaat de kans dat de dakbedekking beschadigd raakt. Het gebruiken van bestrijdingsmiddelen tast de biodiversiteit aan en daarom is het verstandig om biologische producten te gebruiken.

2. Bemesting

De plantjes op het groendak moeten worden bemest. Het bemesten van een groendak kan het best om de 6 maanden en dan in de maanden april/mei en september/oktober. Wanneer je het dak heb bemest is het verstandig om de tegels en de dakrand schoon te spoelen. Zo voorkom je dat er schade ontstaat. 

3. Bewatering

In tegenstelling tot andere planten heeft sedum, de planten die op ene groendak liggen, veel minder water nodig. Wanneer er een langdurige droge periode is van bijvoorbeeld 4 weken dan is het nodig om het groendak volledig te verzadigen met water. Wanneer je een groendak laat aanleggen in een droge periode is het verstandig om de planten de eerste drie dagen water te geven. Veel meer water hebben de planten niet nodig, alleen in het geval van extreme droogte. 

Waarom toch een groendak kiezen?

Een groendak heeft ook veel voordelen. Zo zorgt een groendak voor een betere isolatie van de woning en een langere levensduur van de onderliggende dakbedekking. Een dak met sedum zorgt voor een verdubbeling van de levensduur. De groene laag beschermt het dak namelijk tegen UV-licht, temperatuurschommelingen en alle andere weersomstandigheden. 

Maak je tuin voorjaar klaar met deze handige tips

tuin voorjaar klaarmaken tips

Maak je tuin voorjaar klaar met deze handige tips

De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de tijd van in de tuin zitten komt er weer aan! Maar dan wil je natuurlijk wel kunnen genieten van een voorjaar klare tuin! Maak daarom je tuin voorjaar klaar met deze handige tips.

5 tips voor een voorjaar klare tuin

Wil jij een mooie tuin dit voorjaar, maar weet je niet waar je moet beginnen? Misschien heb je iets aan deze 5 handige tips!

  • Bemesten van de tuin. Gebruik hiervoor organisch materiaal en geef de bodem rust. Het is dus belangrijk dat je de tuin niet omspit. Onderzoek van tevoren wat de juiste bemesting is voor dit seizoen.
  • Tuin inrichten. Haal de tuinmeubels weer tevoren en maak deze schoon. Ben je toe aan nieuwe accessoires, zoals tuinlichten of stoelkussens? Dan is dit het moment! Wil je jouw tuin aantrekkelijk maken voor vogeltjes? Hang vogelvoedsel op.
  • Plant bloemen en planten. Wil je deze zomer genieten van prachtige bloemen of andere kleurrijke planten? Dan is dit het moment om deze bloembollen en zaadjes te planten. Voorbeelden van leuke planten zijn krokussen, viooltjes, petunia’s of irissen.
  • Snoeien maar! De bomen en struiken snoeien kan ontzettend gezond zijn voor jouw tuin! Door dode takken weg te snoeien zorg je voor meer ruimte voor de gezonde takken en creëer je meer licht inval in jouw tuin!
  • Een mooi terras. Maak het terras schoon door deze te vegen en het onkruid tussen de tegels te verwijderen.

Schakel een tuinman in

Wanneer je zelf geen groene vingers hebt, maar je wel graag een mooie voorjaar klare tuin wil, kun je er voor kiezen een tuinaannemer in te schakelen. De tuinaannemer kan jou tips geven op het gebied van onderhoud en kan jou helpen met het snoeien, planten en schoonmaken van het terras. Ook wanneer je toe bent aan een nieuwe tuin, of een tuin make-over ben je bij de tuinman aan het juiste adres. Dit is misschien wel de handigste tip wanneer jij je tuin voorjaar klaar wil maken.

Hottub uitkiezen? Stel jezelf deze 4 vragen

Wil jij heerlijk kunnen relaxen en een hottub kopen voor in de tuin? Het uitkiezen van een hottub is ontzettend leuk, maar er komt wel wat voorbereiding bij kijken. Om het jou iets makkelijker te maken hebben wij een aantal punten opgesteld waarop je kunt letten bij de aanschaf van een hottub. Veel leesplezier!

Wat is het budget?

Dit is niet perse een leuke vraag, maar wel erg belangrijk. Bepaal allereerst hoeveel je wilt besteden aan een hottub en wat je er allemaal op wil hebben. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van een kachelpijp en een hittebeschermer voor de kachelbuis? Door dit van tevoren al uit te zoeken, weet je bij het uitkiezen van een hottub precies wat de opties zijn. Dat er veel verschillende modellen in verschillende prijsklassen te verkrijgen zijn maakt het wel iets makkelijker. Je kunt het dus zo gek, duur of goedkoop maken als je zelf wilt!

Hoe groot moet de hottub zijn?

Deze vraag kan ook anders worden gesteld: met wie wil je allemaal tijd spenderen in jouw hottub? Met z’n tweeën, of met het hele gezin? Misschien heb jij wel een grote vriendengroep die er het liefst allemaal tegelijk in willen of weet je al dat de buurtkinderen om de hoek komen kijken. Er zijn tenslotte kleine hottubs voor twee personen, maar ook grote hottubs voor 10 personen. Dit zijn allemaal punten waarmee je rekening moet houden tijdens de aankoop van een hottub.

Hoeveel ruimte is er?

Hoeveel ruimte van de tuin wil jij gebruiken voor jouw eigen stukje privé wellness? Voor iedere tuin is er wel een passende hottub, dus je hoeft zeker niet bang te zijn dat het niet zal passen. Toch is het wel handig om hier een schatting van te maken, zodat wanneer de hottub wordt geleverd je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Welk hout vind je mooi?

De uitstraling van de hottub zal helemaal afhangen van wat jouw smaak is. De één vindt robuust eikenhout helemaal geweldig, terwijl de ander liever kiest voor rode ceder. Alle soorten hout zijn immers anders van kleur en textuur. Daarnaast kun je ook nog kijken naar de duurzaamheid van het hout. De ene soort gaat 5 tot 10 jaar mee, terwijl een ander soort wel 25 jaar mee kan gaan. Bedenk goed of je over 10 jaar nog steeds de juiste keuze hebt gemaakt.

3 dingen die je tuin sfeervoller maken

Nu de zomer weer volop aan de gang is, brengen we massaal meer tijd door in de tuin. Heb jij een fijne tuin, maar mist er voor je gevoel toch nog wat? Vind je de tuin niet sfeervol genoeg en weet je niet goed wat je moet doen om die sfeer wel te creëren? In dit artikel help ik je een handje op weg, zodat jij van het zomer weer heerlijk van je tuin kunt genieten.

Warmte met een vuurplaats

Er is niets fijners dan ‘s avonds met zijn allen (of lekker knus met zijn tweeën) nog even buiten te zitten in de zomer. Toch koelt het in Nederland ‘s avonds vaak nog wel een beetje af. Het is dan soms ook noodzakelijk om een beetje hulp in te schakelen voor wat warmte. Je kunt kiezen voor een heater, maar deze staan vaak niet zo sfeervol in je tuin. Veel sfeervoller is het om een vuurplaats te maken of een gietijzeren buitenkachel te plaatsen. Hierbij kun je genieten van een echt vuurtje. Zeg nou zelf: er gaat niets boven het knisperende geluid van een vuurtje.

Verlicht de tuin

Verlichting in je tuin is erg belangrijk, al is het maar zodat je ziet waar je loopt. En nee, dan heb ik het niet over verlichting in de vorm van TL-buizen of bouwlampen. Kies voor sfeervolle kleine lampen op verschillende plekken in je tuin. Een goed lichtplan is hiervoor wel een must. Wanneer je de lampen namelijk random plaatst, dan kan het zijn dat ze net niet de juiste plekken verlichten en het rommelig staat. Kies dus voor een goed lichtplan, met warm, dimbaar licht en je hebt binnen no-time meer sfeer in je tuin. Denk naast lampen ook aan tuinfakkels en andere kaarsen, deze kunnen je tuin nog gezelliger maken.

Zachte materialen voor de aankleding

Heb je een prachtige loungeset, maar mist er toch nog iets? Leg er een paar heerlijke kussens en dekentjes op. De kussens zorgen voor een huiselijke sfeer en zo is het nog fijner om op de bank te gaan zitten. De dekentjes kun je gebruiken ter decoratie, maar ook zeker als het in de avond afkoelt. Zorg dat je altijd een paar dekentjes buiten neerlegt wanneer je een avondje buiten gepland hebt. Zo hoef je je avond niet eerder af te breken om naar binnen te gaan omdat je het koud krijgt, maar kun je lekker buiten blijven zitten.