De tuinman met antwoorden!

Wintertuin-nv.be is het initiatief van Jack Winter, de virtuele tuinman die jou van vele antwoorden omtrent tuinvragen kan voorzien. Dus heb je een prangende vraag waar je graag antwoord op wil? Vul ons contactformulier in en wij zullen jou zo snel mogelijk van repliek geven.

Wat is een wintertuin?

De term wintertuin is ontstaan in de 19de eeuw en was toen zeer populair bij de welgestelden. In die tijd werd het gebruikt als winterstalling voor potplanten en exotische planten die werden meegenomen van reizen naar het zuiden. Meestal een constructie van hout of staal met glas zonder verwarming. Tegenwoordig kun je het hele jaar genieten van ven tuin met exotische groenblijvende, winterharde planten. Bepaalde palmen en olijfbomen zie je tegenwoordig steeds meer in de tuin staan. Er wordt vaak onderscheid gemaakt in winterharde en half winterharde exoten.

tuinman

Wat kan een vakman allemaal voor jou betekenen?

Een tuinman, tuinaannemer of tuinarchitect zijn vakmensen die voor jou graag in de tuin bezig gaan. Een tuinman verricht meestal allerhande klusjes in de tuin die met het onderhoud te maken hebben. Hierbij kun je denken aan: snoeien, gazon maaien, bladeren vegen, onkruid wieden, etc. Een tuinaannemer of tuinarchitect huur je meestal in voor een tuinrenovatie of tuinaanleg. De tuinarchitect zet hierbij de plannen uit en maakt een ontwerp. Verder let hij of zij erop dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd. Een tuinarchitect kan je zien als projectleider van jouw plan, waar een tuinaannemer een meer uitvoerende rol heeft.

Tuin laten ontwerpen

Aan de hand van jouw wensen, ideeën en de bestaande situatie, maakt een tuinarchitect een ontwerp. Bij het tuinontwerp hoort een uitgebreide beschrijving en een beplantingsplan. Op die manier krijg jij een goed beeld van hoe de tuin na de aanleg en over enkele jaren eruit zal zien.

Tuinaanleg

Uitgaande van het ontwerp wordt jouw tuin door een tuinaannemer vakkundig aangelegd, compleet met bestrating, klinkerwerken en eventueel een vijver en verlichting. Hierover worden heldere afspraken gemaakt. Vaak ontvang je een offerte en een dataplan met betrekking tot de aanleg. Het hele project wordt met de grootst mogelijke zorg uitgevoerd. Wil je zelf ook meehelpen in de tuin? Soms kan er samen met de tuinaannemer gewerkt worden of afspraken worden gemaakt zodat jij ook een gedeelte van de tuinaanleg kan doen.

Tuinonderhoud

Het spreekt voor zich dat een erkend hoveniersbedrijf ook kan voorzien in het groenonderhoud. Van een incidentele snoeibeurt tot de verzorging van jouw tuin het hele jaar door. In het laatste geval sluit je een onderhoudscontract af, zodat je alleen nog in de tuin komt om er uitgebreid van te genieten.

Waar kan je op letten?

Een tuinarchitect of tuinaannemer werkt in opdracht van particulieren, bedrijven en instellingen, als bijvoorbeeld de woningbouwverenigingen. Een tuinarchitect kan lid zijn van de Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten (B.V.T.L). De Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG) is een organisatie die de tuinaannemers helpt. Daarmee heb je een goede garantie dat je tot in de lengte van jaren plezier hebt van een mooie tuin.

Mediterrane planten

De olijfboom, vijgenboom, en druivelaar zijn zonder twijfel de meest waardevolle soorten voor ons klimaat, daarom voorzien vele tuincentra in deze soorten. Er is een zeer ruime keuze in grootte, prijs en aantal. Naast deze algemeen bekende soorten heeft het middellandse zeegebied nog veel meer te bieden.
mediterrane tuin

Verzorging

In het algemeen geldt voor het planten en de verzorging het volgende: goed doorlaatbare grond, zonnige standplaats,indien mogelijk uit de slagkant van de regen en uit de wind, aan de hand van deze factoren kan u heel gemakkelijk en doeltreffend een meer zuiders klimaat nabootsen (minder regen, minder wind , minder koud, meer zon en een droge bodem).

Interessante artikelen

Wat kost een stratenmaker?
Parking aanleggen